Close

Co je lepší: ESTA nebo vízum?

Pokud se rozmýšlíte mezi ESTA a vízem, je potřeba brát v úvahu délku vašeho pobytu a důvod vaší cesty do Spojených států.
Čas: Povolení ESTA vám nabízí možnost zůstat ve Spojených státech maximálně 90 dní. Pokud chcete zůstat na americkém území déle než 90 dní od příjezdu, budete muset na ambasádě zažádat o vízum.
DŮVOD: Povolení ESTA je ideální pro turistiku, krátkodobé lékařské pobyty, studium jazyka (maximálně 18 hodin týdně), nebo pokud přestupujete na cestu do další země. Povolení ESTA je ideálním řešením také pro případy služebních cest, prodej nebo nákup nemovitostí, účast na veletrzích a konferencích a i v případě podpisů dokumentů/smluv.

V případě, že účelem cesty je hledání práce, začátek vysokoškolských studií nebo stěhování natrvalo do Spojených států, musíte mít vízum, které bude vhodné pro váš případ.
Pokud letíte do USA soukromým letadlem, budete potřebovat vízum typu B1 nebo B2.
Pokud byl váš předchozí vstup do USA zamítnut, nebo bylo zamítnuto vaše ne-imigrační vízum, nebo pokud došlo k porušení podmínek vztahujících se k již získanému vízu, nebo pokud jste byli odsouzeni za trestný čin, systém vás označí za nezpůsobilé ke vstupu do USA a budete muset zažádat o vízum.
Povolení ESTA nelze prodloužit, není zárukou trvalého pobytu nebo občanství, neumožňuje žádat o zelenou kartu (trvalé bydliště v USA) nebo jiný druh víz.

Příklad 1: Luigi

Luigi studuje strojírenství ve Velké Británii a právě ukončil studium na fakultě strojírenství v Londýně. Chce se zúčastnit letního kurzu v Chicagu, který bude trvat dva měsíce (60 dní). Studijní doba je od pondělí do pátku od 9 do 14 h. 25 hodin týdně, díky kterým nakonec Luigi získá osvědčení o specializaci při navrhování zábavních parků.
Zpočátku si Luigi myslel, že bude moci cestovat s online cestovním povolením. Jeho pobyt by trval méně než 90 dnů a jeho italský pas je mezi těmi, kterým je dovoleno cestovat v rámci bezvízového programu.
Poté, co nás Luigi kontaktoval, byl informován o tom, že to, co na první pohled vypadalo jako rychlejší a jasná volba, vlastně neodpovídalo jeho potřebám. ESTA vám umožňuje studovat v USA krátkou dobu, která nesmí překročit 18 hodin týdně. Ale Luigiho kurz trvá 25 hodin týdně.
Na základě toho Luigi přistoupil k žádosti o studentské vízum typu J1 na americké ambasádě v Londýně.

Příklad 2: Mary

icon-woman

Mary začala cestovat do USA už jako dítě díky tomu, že její rodina má příbuzné v New Jersey, se kterými je v úzkém kontaktu.

Tyto výlety probudily v Mary touhu začít v USA svou vlastní budoucnost.
Dnes je už Mary dospělá a chce se na nějakou dobu přestěhovat do Spojených států, kde se chce za pomoci své rodiny usadit.
Mary si myslela, že kdyby něco nevyšlo, bude pro ni ESTA nejlepší volbou. Nakonec by stejně musela změnit svůj imigrační status pomocí víza.
Ale věci takto nefungují:
• S tímto povolením je zakázáno pracovat a pobírat plat.
• Pokud vstoupíte do USA s cestovním dokumentem, bude velmi obtížné změnit svůj přistěhovalecký status, přejete-li si zůstat na neurčito.
S přihlédnutím ke své situaci se Mary rozhodla požádat o pracovní vízum u nejbližší americké ambasády.