Close

Co můžete dělat, abyste se vyhnuli problémům s celnicí?

Pokud budete žádat o nepřistěhovalecké vízum na americkém konzulátu nebo velvyslanectví, úředník bude kontrolovat dokumenty žadatele, aby posoudil, zda je žadatel způsobilý ke vstupu na americké území či nikoli.

Způsobilost se hodnotí nejen podle splnění zákonných požadavků, ale také podle rizika nebo pravděpodobnosti, že cestující může ilegálně migrovat do Spojených států.

Z tohoto důvodu existují zvláštní opatření, která mohou omezit riziko odmítnutí vydání víza. Jedním z nich je prokázání spojení s vaší zemí: připravené dokumenty, nejlépe oficiální dokumenty prokazující vaše rodinné vazby mimo Spojené státy, rodný list, oddací list, osvědčení o rozvodu nebo status vdovy/vdovce a dokumenty prokazující status rodiny, včetně dokumentace týkající se vašich dětí.

Dalším trikem je prokázat vaši dobrou ekonomickou situaci, která umožňuje váš pobyt v USA. K tomuto účelu mohou být použity tyto dokumenty: pracovní smlouva, certifikace obchodního majetku, výsledovky, doklady prokazující status studenta, běžné účty, spoření, investice, spoření ve fondu, zboží všeho druhu, úvěry nebo smlouvy o pronájmu, důchody nebo jiné příjmy.

Prokázání spojení s vaší zemí je nezbytné pro získání víza.

Ačkoli byste měli doložit všechny možné dokumenty identifikující žadatele, konzulární úředník není povinen přezkoumat vámi předloženou dokumentaci.

Pokud žádáte o turistická, tranzitní nebo obchodní víza, může být velmi užitečné mít k dispozici zvací dopis sepsaný americkým občanem nebo jiným zákonným dlouhodobým obyvatelem Spojených států, nebo dokonce kýmkoli, kdo ve Spojených státech již legálně pobývá.

Předkládané dokumenty se liší v závislosti na typu víza, například studentské vízum a vízum pro dočasnou práci. Je vždy dobré poskytnout výše uvedené dokumenty, protože jsou nezbytné při žádosti o jakékoli vízum.

Není neobvyklé, že jsou víza zamítnuta (jeden z pěti případů). Důvody pro odmítnutí jsou různé, ale téměř vždy se týkají ekonomické situace a spojitostí s vaší zemí. Úředník vízum neschválí, pokud existují ekonomické nedostatky v předložených dokladech a neudělením víza se tak zabrání ilegálnímu pobytu žadatele v zemi.

Další důvody pro zamítnutí víza jsou: Nesplnění zdravotních požadavků, v minulosti spáchané zločiny, nelegální pobyt v zemi po dobu delší než 3 měsíce. V těchto případech se zákaz návratu do Spojených států pohybuje od tří do deseti let.

Telefonní čísla a adresy na velvyslanectví USA v Praze, Česká republika.

Telefonní čísla amerického velvyslanectví v Praze pro víza a jiná cestovní povolení.
• Telefon: [44] (0)20 7499-9000
• Ze Spojených států 703-439-2365.

Zákaznický servis je k dispozici od pondělí do pátku v době od 7:00 do 21:00 kromě neděle a svátků.

Velvyslanectví USA v Praze –
24 Grosvenor Square, London W1A 2LQ, United Kingdom

• DORUČOVACÍ ADRESA
24 Grosvenor Square
London, W1K 6AH
United Kingdom

• FYZICKÁ ADRESA (GPS & Google mapy)
24 Grosvenor Square
London, W1A 2LQ
United Kingdom

• Telefon: [44] (0)20-7499-9000

Americký konzulát v Praze, Česká republika
3 Regent Terrace – Edinburgh EH7 5BW

Telefon [44] (0)131 556 8315
Fax [44] (0)131 557 6023
E-mail: Edinburgh-Info@state.gov

Naše provozní doba je od pondělí do pátku od 8:30 do 17:00.

Všechny kanceláře jsou zavřeny v sobotu, neděli a o amerických a britských svátcích.
• Hlavní konzulát USA v Belfastu

Danesfort House – 223 Stranmillis Road – Belfast BT9 5GR

Telefon: [44] (0)28-9038-6100 (linka neposkytuje informace o vízech)
Fax: [44] (0)28 9068 2219

• Virtuální konzulát USA v Cardiffu

c/o U.S. Embassy London
24 Grosvenor Square – London, W1A 2LQ – United Kingdom

Telefon: Z Walesu: [44] (0)29-2002-6419
Mimo Wales: [44](0)20-7499-9000