Hurá do Ameriky aneb jak získat vízum do USA 1.část

Vízový program

Vízový program

K čemu vlastně víza slouží? Vízum umožňuje cestování do států a vstup na jejich území – není to povolení vstupu – umožňuje pouze cestu na hraniční přechod (př. letiště), kde si o následný vstup zažádáte. Po obdržení víza od americké ambasády nebo konzulátu rozhoduje o vaší kvalifikaci pro vstup na území USA imigrační úředník. Jste připraveni na pořádnou dávku byrokracie? Pojďme si pro začátek říct, jaké typy víz vlastně existují.

Vízový program2

Základní rozdělení je vízum přistěhovalecké nebo nepřistěhovalecké. První z nich musí mít každý, kdo by rád do země zaslíbené odjel za účelem trvalého pobytu. Přitom vůbec nezáleží na tom, zda si tam hodláte nebo nehodláte najít práci. Druhý typ je určen pro všechny občany jiných zemí, kteří do USA cestují pouze dočasně – právě toto vízum vás opravňuje jen ke vstupu na hraniční přechod USA a k podání žádosti o povolení vstupu na území států, kterou vyřizuje imigrační úředník Ministerstva pro vnitřní bezpečnost. Tento typ se následně podle účelu vaší cesty dělí na několik kategorií, které stanovuje Imigrační zákon.

Nepřistěhovalecká víza

Typ vízaPopis
A-1/A-2Diplomaté & Vládní úředníci
A3Zaměstnanci v domácnosti držitelů víz A-1/A-2
B-1Služební cesty
Domácí zaměstnanci
Akademici, vědci a studenti
B-2Dovolená, turistika, léčebný pobyt
C-1/DČlenové posádek letadel a lodí
E-1/E-2Investoři
E-3Australští profesionální specialisté
F-1/M-1Studenti: akademické & odborné vzdělávání
G-1/G-4Zaměstnanci mezinárodních organizací
G-5Domací zaměstnanci držitelů víz G-1/G-4a
HVíza založená na zaměstnání včetně H–3 víz pro stážisty
LVnitrofiremní přesun zaměstnanců
INovináři & Pracovníci v médiích
J-1Výměnné programy a Akademické pobyty
Au-pair
Stážisté
NATOZaměstnanci zahraničních armád vyslaní do Spojených států
O nebo PLidé s výjimečnými schopnostmi ve vědě, umění, vzdělávání, obchodě nebo sportovci
QMezinárodní kulturní výměnné programy
RPracovníci církví

 

Protože se Amerika považuje za zemi neomezených možností, automaticky předpokládá, že každý, kdo sem chce jet, stojí o pobyt trvalý. Proto musíte při žádosti o toto vízum prokázat, že patříte do kategorie „návštěvník“ podle zákona Immigration and Nationality Act. Toho dosáhnete doložením následujících tvrzení: