Vše o Tex-Mex kuchyni
Tex-Mex kuchyně
Při návštěvě Spojených států je velice pravděpodobné, že alespoň jednou narazíte na mexické jídlo. Pro Američany je mexické jídlo asi tím, čím je pro Brity jídlo indické – lahodná kuchyně, která se stala součástí každodenního života většiny Američanů. Je však na místě si uvědomit, že v Americe tak populární mexické jídlo vlastně není mexické, ale Tex-Mex, tedy spojení mexické kuchyně s kuchyní Texasu a jihozápadní oblasti Spojených států amerických.
Když Spojené státy obsadily Texas, Arizonu, Nové Mexiko a Kalifornii, nepřivlastnily si pouze půdu, ale také spoustu obyvatel, kteří v těchto oblastech žili po staletí a jejich kultura vycházela z tradic Mexika, Španělska a původních obyvatel Severní Ameriky. Do těchto tradic patřila také kuchyně. Tradiční jídla této oblasti jsou pestrou směsicí koření, masa a zeleniny, a mezi novými osadníky Ameriky si získala obrovskou oblibu. Zpráva o místní kuchyni se rychle rozkřikla a jídla Tex-Mex se stala součástí tradiční národní kuchyně stejně jako hamburgery, pizza nebo čínská jídla.
Abyste si svou návštěvu užili co nejvíce, poradíme vám, které dostupné Tex-Mex pochoutky jsou nejoblíbenější a nejchutnější. Zažádejte o své vízum ESTA ještě dnes a vychutnejte si některé vskutku vynikající pokrmy.
1. Guacamole – Tato specialita z avokáda je zřejmě tou nejslavnější Tex-Mex pochoutkou vůbec. Guacamole se připravuje z avokáda, rajčat, cibule, papriček jalapeño a čerstvého koriandru. Je to zkrátka pokrm, který si při své návštěvě Spojených států nemůžete nechat ujít.
2. Quesadillas – Připravují se z mouky nebo z kukuřičných tortil a sýra. Tortilla je měkká, tenká placka vyrobená z těsta a nesmí chybět v žádné mexické nebo Tex-Mex kuchyni.
3. Tacos – Tacos mají spoustu různých tvarů, velikostí a neuvěřitelného množství všemožných náplní. Můžete v nich najít steak, kuře, rybu, humra a spoustu jiných dobrot.
4. Fajitas – Tato specialita kuchyně Tex-Mex se skládá z grilovaného kuřecího nebo hovězího masa podávaného na rozpálené pánvi s tortillami, strouhaným sýrem, guacamole a kyselou smetanou. Doporučujeme vytvořit si vlastní taco s kuřecím nebo hovězím masem a namíchat si směs podle vlastní chuti.
5. Burritos – Specialita na způsob taco, kdy se tortilla zabalí a náplň tak zůstane uvnitř. Burritos mohou být plněny smaženou mexickou směsí kořeněných fazolí, guacamole, sýrem, masem, kyselou smetanou, cibulí a dalšími ingrediencemi.
6. Enchiladas – Tato velmi oblíbená pochoutka se skládá z kukuřičných tortil naplněných masem, sýrem, fazolemi, kukuřicí, bramborami, rybou atd. Naplněná tortila je pak politá salsou nebo pálivou omáčkou.
7. Nachos – Smažené tortillové chipsy jsou pokryté roztopeným čedarem nebo sýrem monterey jack. Podávají se s guacamole a kysanou smetanou a většinou také s nakrájenou papričkou jalapeño.
Je rozhodně pravdou, že Tex-Mex není pro ty, co počítají každou kalorii, ale je to určitě kuchyně, která by měla být na prvním místě seznamu každého návštěvníka Spojených států amerických. Různé omáčky, tortilly a různá masa a další speciality mají jedno společné: jsou totiž vynikající. Speciality Tex-Mex si nejvíce vychutnáte ve státech sousedících s Mexikem: v Texasu, Novém Mexiku, Arizoně a Kalifornii. Kvalitní Tex-Mex kuchyni dnes však najdete již ve většině velkých amerických měst. Chcete-li si vychutnat skvělou kuchyni a spoustu dalších jídel, které můžete ve Spojených státech najít, zažádejte si o své vízum ESTA co nejdříve.
Už máte povolení pro vstup do USA? Vyřiďte si cestovní povolení online.